30 Haziran 2016 Perşembe

Kalori Hesabı ( Nedir, Yararı Var mıdır, Nasıl yapılır ? )


 


Fazla kilolar hiç şüphe yok ki hayatımızın belirli bir döneminde hepimizin sorunu olmuş bir konudur. Bunu bazılarımız hayatımızın belirli bir dönemi yaşar, bazıları ara ara yaşar, bazıları hiç yaşamaz bazılarınınsa hayat boyu eksik etmediği bir sorundur. 

Maalesef, benim de hayat boyu başımdan eksik edemediğim bir sorun bu. :) Ama bir buçuk ay öncesine kadar nedense pek takmadığım bir mevzuydu. Elbette ki fazla kilolarım olduğunu biliyordum ama bunun için herhangi bir çaba göstermek manasız geliyordu. Sonuç olarak çevremde benden daha kilolu insanlar da vardı ve onlar kendileriyle gayet barışıktı.

Bence bir insanın, zayıflamaya başlamak için kafasına tokmak yediği bir ana şahit olması gerekiyor. O anı yaşamadan önce kimse, ya da genelleme yapmayayım çoğu kimse, fazla kilosundan kurtulmak için radikal bir adım atmaya yanaşmıyor.

Sanırım benim kafama tokmak yediğim o an, bir misafirlikte neyime güvenip çıktığımı anlayamasam da tartıya ayak bastığım o ana denk geldi. Huyum kurusun, fazla kilolarımdan gayet haberdar olduğum için tartıya bir kaç yıldır hiç çıkmamıştım. Ama o an, kafama tokmak yiyesim varmış demek ki, çıktım ve adeta yıkıldım. Tartıda gördüğüm rakam üç rakamlı değildi ama bu şekilde gidersem üç rakamlı bir kiloya sahip olma ihtimalim çok da uzak bir ihtimal sayılmazdı.

O ara hiç müsait bir dönemimde değildim ama ertesi hafta, kendimi diyetisyenin önünde buluverdim. Kilomla büyük bir sorunum yoktu ama bana bile oraya gitmek bir acayip göründü. Üstelik bir de sağlıkçıyım! Her daim hastanenin içindeyim ama bir garip olmaktan kendime alamadım.

Neyse efendim gittik diyetisyen uzmanının karşısına... Önce boy/kilo aldı, sonra günlük yaşantımla ilgili bir kaç soru sordu. Akabinde de bana bir liste ve listeye eklediği bir çok tavsiye verdi. On beş gün sonra da tekrar gel, kontrol edelim dedi. 

Nedense şu zamana kadar hep diyetisyenlerin akşam ne yiyeceğime kadar vereceklerini düşünmüşümdür. Hani atıyorum sabah üç tane zeytin, bir dilim beyaz peynir, bir dilim ince tahıllı ekmek, öğle yemeğinde üç kaşık zeytinyağlı fasulye gibi... Ama benim gittiğim diyetisyen uzmanı bana günlük yemem gereken kalori miktarını, bunu nasıl tüketebileceğimi örneklerle açıkladı, devamını bana bıraktı. Açıkçası böylesi çok daha hoştu.

Yine de ben ne kadar yemem gerektiği konusunda biraz kararsızdım. Üç yemek kaşığı diyor ama onu hesap etmek ve tabii ki onunla doymak çok zor. Yine de zaman çabuk geçti ve on beş gün sonra kontrole gittim. Tam iki buçuk kilo vermişim. Elbette ki bana gayet güzel göründü bu sonuç; en azından üç rakamlı kilolardan biraz daha uzaklaşmıştım.

İşte kalori hesabıyla da o ara tanıştım. Bir arkadaşımın yada diyetisyenimin önerisiyle değil, kendim internetten araştırırken buldum bunu. Oldukça gelişmiş bir sistem olduğunu da o an fark ettim çünkü Android/IOS uygulamasından, internet sitesinden online takibe kadar bir çok alana yayılmış. Tabi ki bu durumdan oldukça memnun oldum ama kalori hesabıyla zayıflamanın ne kadar doğru olduğunu da bilmiyordum. Yine de denemek istedim. Uygulamaların renkli ve eğlenceli yüzü de denememe yardımcı oldu tabi ki.

Kalori hesabının en basit tanımı, yandaki resimdir herhalde. İki kalın dilim kaşar peyniriyle, koca bir tabak elmanın kalori değeri aynı. Elbette ki lezzetleri - en azından bana göre - aynı değil. :) Mesela bir tabak elma da tabi ki lezzetlidir ama iki kalın dilim kaşar peyniriyle yapılacak çok daha lezzetli şeyler var. Ama doyuruculuk, kalori değeri ve sağlık açısından bakıldığında elma çok daha iyi. İşte kalori hesabının yaptığı şey bu; hangi besinden, ne kadar yemeliyiz? 

Burada bahsettiğimiz şey sadece sağlıklı besinlerin ne kadar yenmesi değil. Şimdi, eğri oturalım doğru konuşalım; sağlıksız besinlerin bazıları unutulup kolayca vazgeçilemeyecek kadar güzel. Peki bunlardan hiç mi yemeyeceğiz? Diyet programımız ( koruma diyetini saymıyorum ) dört ay diyelim. Dört ay boyunca hiç mi dondurma tüketmeyeceğiz mesela?

Bana göre hayır. Can bu sonuçta, çekiyor. Ama tabi ki can boğazdan gelir diyerek koca kutu dondurmayı tek başına götürmeye de gerek yok. Yarım porsiyonluk bir dondurma ( net kalorisini bilmiyorum ama çok rahat bulabilirsiniz ) bana yetiyor şahsen. Porsiyon tanımı da burada önemli... Ben, canımın çok çektiği zamanlarda bir kepçe kadar yiyorum. Ve çikolatayı çok sevmeme rağmen sadece vanilyalı tüketiyorum. O da takdir edersiniz ki çok nadir olmak şartıyla... Her şeye rağmen diyetin disiplinini bozmamak gerekir.

Bu arada ben Android kullanıcısı olarak YAZIO uygulamasını kullanıyorum. Ara yüzü çok sevimli, her şey elimin altında gibi. Kalori değerlerine de güveniyorum açıkçası. Çoğu besini de rahatlıkla bulduğum için epeyce bir süre daha bunu kullanacağımdan emin gibiyim.

Bu tip kalori hesabı programlarının sevdiğim bir diğer özelliği; tükettiğiniz besinler kadar harcadığınız enerji miktarını da hesaplaması. Mesela, o gün hızlı tempoda yarım saat yürüyüş yaptınız. Bunu da kalori hesabı programınıza ekliyorsunuz. Burada amaç genel olarak şu; gün boyu aldığınız ve yaktığınız kalorilerin toplam hesabının, kilo vermenize yardımcı olacak miktarda sabit kalması. Bunun da yıllardır süregelen bir yöntemi var. Bir kilogram verebilmek için, 7400 kalori yakılması gerekiyor. Diyelim ki sizin almanız gereken günlük kalori değeri ( Bu tamamen sizin kilonuza, boyuna, vermek istediğiniz kilo miktarına ve kan değerlerinize bağlıdır ! ) 2300. Günlük 1300 kaloride kalarak bir haftada ortalama 7000 kalori artırarak haftada bir kilo, ayda dört kilo verebilirsiniz. Bu 1300 kaloriyi de iste 1700 kalori alıp, 400 kalori yakarak verirsiniz; isterseniz de 1300 kaloriyi sadece alıp, sabit kalırsınız. Bu tamamen size bağlı. Yine de az da olsa hareketli bir yaşamın daha sağlıklı olduğunu belirtmekte yarar var. Zamanınız ve siz müsaitseniz, spor en sağlıklısı...

Elbette ki bu, tamamen dışarıdan bir gözlemci olarak yorumum. Tamamen kanıtlanmış şeyler yazmadım. Sadece bende bu yoldayım, kilo vermeye çalışıyorum ve bunu burada paylaşmak istedim. Yani yazdıklarım genel şeylerdir ki bu yola çıkmadan önce kan tahlillerimi yaptırıp, diyetisyenimle net olarak konuştum. Sizinde diyete başlamadan önce bunu yapmanızı şiddetle tavsiye ederim çünkü zamanında diyet yapmak istiyorum diyerek hastanelik olan tanıdıklarım var. Unutmayalım, önce sağlık. :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder